Projecten:

0501 Prijsvraag gemeenschapshuis

Een mooie illustratie van hoe een gemeenschapshuis kan veranderen in een fris, beeldbepalend, open en uitnodigend gebouw, geplaatst in een parkachtige omgeving.
De historie van dit gebouw is behouden.
Waar toch gevels zijn weggehaald is glas geplaatst. Slechts de contour van het oude blijft zichtbaar. 

De kleur rood geeft een blijvend verfrissende en warme kleur in de voornamelijk groene omgeving met fletse bebouwing, en zal mensen aantrekken. Dit gebouw heeft alles om een ontmoetingsplaats te zijn voor iedereen. Daarbij biedt het park een romantische wandelroute van en naar het gemeenschapshuis.

Concept uitgelegd:

Het gemeenschapshuis in haar huidige vorm is door de tijd heen, voortdurend aangepast. Bij deze verbouwingen lijkt van een concept geen sprake. Dit heeft geresulteerd in een onduidelijk gebouw met een uitgesproken gestrekte gevel van verschillende hoogten en dakvormen. De oorspronkelijke bouwmassa heeft een platdak, echter de opeenvolgende verbouwingen lijken een hellende kapvorm te hebben. Dit oogt naar onze menig erg vreemd. De schaal van het gebouw wordt hierdoor geweld aangedaan. De detaillering van de gevel lijkt in dit gedeelte volstrekt willekeurig. Gevelaansluitingen op hoeken botsen met elkaar, zoals bij de hoek westgevel en zuidgevel. De westgevel oogt als een ‘paviljoen’ en sluit op een vreemde manier aan op de gevel van een ‘fabrieksloods’ (kopgevel aan de Graathofweg). We hebben bij deze verbouwingsopgaven de volgende vraag gesteld;

Wat zouden we hieraan kunnen toevoegen? ...Niets! Het lijkt ons beter om het een en ander weg te halen.

Een aantal kenmerken van het gemeenschapshuis willen we versterken, waarbij de openbare ruimte een belangrijke rol speelt. Het groene gebied tussen de wegen Kerkendijk-Brinkweg-Graathofweg is met het gemeenschapshuis onlosmakelijk verbonden, daarom stellen we voor om het gemeenschapshuis wat meer aanzien te geven, het groene gebied met kerk, St. Jozefschool en gemeenschapshuis, als park in te richten en de begraafplaats te ‘betrekken’ bij de activiteiten in De Bunt.


Lees verder